lauantai 28. helmikuuta 2015

Ihmisarvoa aggressiolla, kun ei muu auta.

Koen tarvetta liittyä massaan ja kertoa tänne oman mielipiteeni ja ajatuksia tästä UMK lopputuloksesta, ja hiukan muustakin. Aloitan nyt kuitenkin postauksen tällä vähemmän tärkeällä, eli tulevilla euroviisuilla.

UMK:n voitti kehitysvammaisten punk bändi Pertti Kurikan nimipäivät. Ihmislajille täysin normaalin käytöksen mukaisesti media on uutisoinut moneen otteeseen ja ihmiset aloittaa niin paskamyrskyämään kuin puolustamaan kyseistä bändiä ja äänestystulosta.
Moneen otteeseen on sanottu että jos yhtyeen jäsenet eivät olisi kehitysvammaisia, niin ei olisi porukka päässyt karsinnoistakaan läpi. Valitettavasta pakko sanoa vaikken haluaisikaan että tämä on osittain kylmä fakta. Auttamatta jokaiselle ihmiselle tulee se empatia mukaan ja äänestys menee niinkuin menee.
 Mutta omasta puolestani olen todella tyytyväinen lopputulokseen, ja oikeastaan pidin bändistä ja siitä, että mukaan lähtee jotain massasta poikkeavaa. Nämä muut, monien mielestä ''paremmat bändit'' ovat hyvin pitkälti massakamaa ja kuulostavat kaikki samalta. Joillekkin tämä särähtää korvaan muutenkin, mutta kaikki ei voi tykätä kaikesta. Osasyy voi olla se että PKN on aika ääripunkkia, joka voi kuulostaa raa'alta, aggressiiviselta, ja energiseltä. Bändin lavaenergia on ihailtavaa, juuri sitä mitä musiikkiin kaivataan. Kunnon punk on huokuu energiaa ja lavalla vedetään täysillä.   Punk erottuu selvästi, ja itse pidän siitä genrestä. Hienoa että jotain  erilaista !! Sen kerran kun Lordi euroviisut voitti, paniko kukaan merkille että Lordi ei todellakaan ollut massakamaa, ehkä se oli syy voittoon. Onko muka kivaa katsella euroviisuja ja kymmeniä samanlaisia biisejä. Hmm, Kumpikohan identtisistä kaksosista lie kauniimpi?

Muutamia ihmisten kommentteja on särähtänyt korvaan. Pahimpana varmaan: ''Että kun hävettää olla suomalainen''. En vain ymmärrä mitä hävettävää siinä on. Mielestäni bändissä ei ole mitään vikaa. Sanat ovat alkuun vähän kyseenalaiset, mutta perehtymisen jälkeen ajavatkin tärkeää asiaa, siitä enemmän tuossa alempana. Lavalla et ole sinä, ja hyvä niin. Sinulla ei ole hävettävää, sinä et menetä siinä mitään. Tämä porukka pääsee toteuttamaan omia unelmiaan, eikä se ole itsestäänselvyys kun on kehitysvammaisena yhteiskunnassa, sietäisit olla ylpeä että se on suomessa ollut heille mahdollista, vaikka se onkin varmaan vaatinut sitkeyttä.  Heitän tähän liitteenä tuon ''Euroviisuissa vaaditaan musikaalisuutta eikä sympatiaa'' No musiikkityylejä ja mielipiteitä on erilaisia. Vaikka osa äänistä onkin tullut varmaan sympatialla, niin kyllä voitto silti oli ansaittu. Niinkuin jo aikaisemmin mainitsin siitä, että punk on joskus todella karun kuuloista joidenkin mielestä ja voi siksi tuoda vähän kritiikkiä, mutta mielummin jotain erilaista kuin sitä joka radiokanavalla soitettavaa teinipoppia. Omaan korvaani punk ei särähdä  noin, mutta ymmärrän sen, että joillain on tälläinen asenne sitä genreä kohtaan.

 Sitten vielä tämä ''Mutta nehän laulaa suomeks?!?!?!?!?! ei kukaan ymmärrä ja hävitään tää'' Noh, euroviisuissa kilpaillaan maitten kesken, eikö olisi paras että jokainen esiintyjä laulaisi omalla kotikielellään? siinähän on sitä oman kansan musiikkia. Vai lyödäänkö mielummin pöytään Satin Circus joka kuulostaa aikalailla samalta kuin One Direction (tms teinix poikabändi)? Ei se mielestäni huono ole, mutta ei kyllä anna minkäänlaista kuvaa suomalaisesta musiikista. Olisipa ''hienoa'', että Suomi voittaisi kisan musiikilla, joka kuulostaisi suoraan vaikka kiinalaiselta, mitä ideaa siinä enään olisi? Plussana haluan vielä heittää että jos se siitä ymmärtämisestä on kiinni, niin eikös euroviisujen biiseissä ole tekstitykset? Suomessa ainakin on, enkä usko että se on ainoa. Pakko on vielä sekin sanoa, että monen olen kuullut sanovan suomenkielen olevan syy miksei pärjättäisi. No mutta, suomi on KERRAN voittanut euroviisut, mutta sen lisäksi eipä se ole pärjännyt millään muullakaan kielellä, joten todella huono selitys. Siinä kun on aika paljon muita ratkaisevia tekijöitä kuin kieli. Omasta puolestani toivotan bändille onnea tästä saavutuksesta ja tulevaan kilpailuun !

Tästä aiheesta tuli tekstiä vähän liikaakin, mutta sille ei voi minkään. Mutta: 

Seuraavat asiat koen itse huomattavasti tärkeämmiksi, kuin ihmisten mielipiteet Euroviisuista:

Monet valittavat siitä että nyt ei ainakaan voiteta, mutta ajatteleeko kukaan miten iso juttu tää on näille jätkille? Siinä merkitsee paljon muutankin kuin voitto. Ihmiset voisivat iloita PKN:n puolesta ja osoittaa kannustusta sen sijaan, että manataan suoraan häviöön syynä milloin mikäkin. Tietenkin on fakta, että vastaavaa olisi tapahtunut, olisi lopputulos ollut mikä tahansa. PKN ajaa biiseillään tärkeitä asioita, joista jokaisen pitäisi olla tietoinen, ja joille tulisi jotain tehdä. Asioita joilla on oikeus päästä koko maailman ajatuksiin.

Pertti Kurikan nimipäivät- Päättäjä on pettäjä
''Päättäjät sulkevat ihmiset suljettuihin huoneisiin
Mutta me ei haluta olla niissä huoneissa niin
Kukaan ei huolehdi meistä, ei tuu edes niihin huoneisiin katsomaan
Miten meidän orpojen niissä huoneissa käy?
CH: Päättäjä on pettäjä
Pettäjä on päättäjä
Kun ei meistä kehareista
tippaakaan välitä''

Näitä sanoja sopisi jokaisen ajatella. Kehitysvammaisen elämä voi olla yhtä rajoitettua kuin viisivuotiaan lapsen. Eikö huolehtimistöissä tulisi pyrkiä siihen että annetaan elää mahdollisimman normaalia ja vapaata elämää?
PKN- Aina mun pitää
''aina mun pitää siivota
aina mun pitää tiskata aina mun pitää käydä töissä aina mun pitää käydä lääkärissä ei saa mennä koneelle en katsoa telkkarii en saa edes nähdä mun kavereita aina mun pitää olla kotona aina mun pitää hoitaa tehtäviä aina mun pitää syödä kunnolla aina mun pitää juoda kunnolla en saa syödä karkkia, juoda limua en saa edes juoda alkoholia aina mun pitää levätä aina mun pitää nukkua aina mun pitää herätä aina mun pitää käydä suihkussa''
 Itseäni järkyttää ajatella että jossain kehitysvammaisia pidetään ''hirviöinä'' jotka halutaan sulkea pois yhteiskunnasta ja piiloon ihmisten katseilta. Jokaisella ihmisellä, oli minkälainen tahansa, on tunteet ja oikeus tulla kohdelluksi ja kohdatuksi ihmisenä. Taas voi vähän miettiä miltä tälläinen kohtelu itsestä tuntuisi? Minusta ajetaan tärkeää  asiaa Pentti Kurikan nimipäivien näyttäessä ja kertoessa tunteensa, ja ottaessa asiat esille biisien vahvojen sanoitusten kautta. Sieltähän se totuus tulee. Veikkaisin näiden biisien olevan iso ja sydämenasia monelle. Ihmisarvoa aggressiolla, kun ei muu auta.

PKN- Kallioon!
''Mä en haluu asuu missään asuntolassa
Mä en haluu asuu missään laitoksessa
Mä haluan asua Kalliossa
Pommisuojassa rauhassa
Kalliossa on hyvä olla
Töölössä on tyhmää olla
Kalliossa on aina hauskempaa
Ja enemmän paikkoja harrastaa
CH: Mä kaipaan vähän kunnioitusta
tasa-arvoa elämään
Mä tarvin vähän kunnioitusta
ihmisarvoa elämään''

Tasa-arvoa ja ihmisarvoa. Niitä uskoisi jokaisen tarvitsevan omaan elämäänsä. Eikö kannattaisi siis ottaa askelia sitä kohti? Asettua välillä jonkun toisen kenkiin, astella eteenpäin ja katsoa maailmaa toisen silmien läpi. Haluaisitko sinä asua laitoksessa, rajoitteiden keskellä, ilman tunnetta kunnon ihmisarvosta? Minä en ainakaan. Sen sijaan kaikilla tulisi olla oikeus elää mahdollisimman hyvää elämää, saada tuntea tasa-arvo ja tärkeä lause kohdattaessa: Minulla on ihmisarvo, sinulla on ihmisarvo, jokainen on arvokas. Jokaisen tulisi saada tulla kohdatuksi ihmisenä ja persoonana.


2 kommenttia:

  1. Ihanaa, ensimmäinen joka puhuu järkeä. Voin sanoo olevani täysin samaa mieltä. En ymmärrä miksei porukka vois vaan olla ilonen että neljä erislaista hienoo ihmistä pääsee tekee jotain varsinki niille isoo juttuu. Kehareille ei kovin usein tämmösiä tilaisuuksia tule, enkä yhtään ihmettele jos tää on ensimmäinen. Ylipäätään vammasten elämä on paljon sitä että joku muu päättää kaiken mitä teet ja Aina mun pitää:n sanat on suoraan elävästä elämästä. Mikä typerintä jos et itse koe vammaisuuden vaikeuksia joita on muunmuassa se että ihmiset eivät välttämättä pidä sua edes ihmisenä niin et osaa yhtään ajatella millasta elämä on. Veljeni on kehari ja jatkuvasti käydään sotaa yhteiskunnan kanssa veljeni oikeuksista mm elämään kodin ulkopuolella.

    VastaaPoista
  2. Niimpä. Kai se on vaan jotain ihmisluonnon kateutta. Monet ei vaan ymmärrä just sitä että tollasia mahdollisuuksia ei vammaisille usein tuu ja sitä miten iso juttu tää heille on, ja miten hieno juttu tää on koko suomelle sen ''häpeän'' sijaan.

    Jep. Sitäkään ei välttämättä heti ekana ajattele, mutta sit kun vähän syventyy, niin tajuaa että neki sanat tulee oikeesti suoraan jonkun aikuisen ihmisen elämästä.
    Kehitysvammaa moninkertaisesti pahempi vamma on silkka asennevamma. Toisaalta vammaisuus on asia josta puhutaan liian vähän, se vois avata niitä silmiä ja opettaa ymmärtämään että kaikki ovat yhtälailla tuntevia ihmisiä ja vammaisia ei tulisi karttaa eikä pelätä. Epätietoisuus pelottaa.

    Nii sitä taisteluu pitää vaa jatkaa! Kaikilla pitäis olla samat oikeudet ja mahdollisuudet.

    VastaaPoista